Når forventinger ikke blir møtt, når ting ikke går som du ønsker. Når noe uventet skjer, kanskje en negativ overraskelse – ja, da er det lett å hoppe inn i sinnataggen, frustrasjonen, «hvorfor-skjer-dette-alltid-meg»- modus. Balansekvinnen er et fremmedord. Du tappes for energi. Blir ganske enkelt tom, sliten og tung.
Hadde det ikke vært bedre å takle hverdagens utfordringer rolig og balansert, og ha masse overskudd. Være bevisst og til stede HER og NÅ. Jeg pleier å kalle det stormens øye. Kunne hente deg tilbake til dette senteret, selv om det stormer rundt deg. Du klarer å kjenne på en slags indre ro midt i kaoset. Det er jo hva du ønsker, ikke sant.
Hos doktoren
Du har sikkert mange eksempler på ting som ikke går som du ønsker. Det kan skyldes mangel på ressurser, ansatte uten nødvendig kompetanse, gamle systemer, stadig nye reorganiseringer, sjefer som ikke fungerer eller frustrerende møter, for å nevne noe. Jeg har vært gjennom dem alle i løpet av 25 år som leder i næringslivet, og vet hva de skaper av STRESS og FRUSTRASJON.
Som selvstendig næringsdrivende har jeg ikke lenger en IT-avdeling å ringe til når PCen bryter sammen. I stedet er det bare å haste av gårde til PC-doktoren med min dyrbare boks, som jeg er 110% avhengig av. Hele livet mitt ligger der. Jeg kan jo røpe at backuprutinene er mangelfulle. «Det skjer ikke meg» – tanken er like sterk som da jeg tok båtførerprøven og fikk høre at alle kommer til å gå på et skjær. Men det er en annen historie …
Det skulle ta et par timer å sette opp en ny PC, og jeg sa «Greit. Da kommer jeg tilbake da.» Som kjent er det ikke mye vi kan foreta oss uten arbeidsverktøy, så jeg surret rundt, og møtte forventningsfull opp hos doktoren til avtalt tid. Men han trengte dessverre et par timer til. Jeg måtte reise hjem med uforrettet sak. Da jeg var tilbake ved tre-tiden var PC’en fremdeles ikke klar, og jeg bestemte meg for å stå ved disken og passe på at han hadde full oppmerksomhet på mitt nye rosa vidunder.
Og timene gikk. Klokken ble fire, fem og seks. Jeg hang over disken, og stirret hardt på doktoren hver gang han vendte seg bort fra hun som var min. Først klokken åtte om kvelden, da han stengte butikken, fikk jeg med min kjære. Da manglet PC’en fremdeles mange programmer, og doktoren hadde mistet over 100 av mine kundekontakter. For deg som driver selvstendig, så vet du at kundekontaktene er gullet ditt. Mine forsvant ut i intet med et skjebnesvangert trylleslag da han overførte dem fra et mailsystem til et annet.
Tidligere ville jeg gått i taket klokken fem over tre. Jeg ville lekset opp for den doktoren hvordan han var skyld i at livet mitt sporet fullstendig av. Jeg ville koke over, og sikkert gi sterkt uttrykk for hva jeg synes om hans kompetanse og serviceinnstilling. Det hadde selvfølgelig ikke hjulpet verken på servicen eller jobben som ble gjort. Selv trodde jeg vel at det skulle hjelpe å få lettet på trykket, men i stedet ville jeg mistet all energien min, fått hodepine og vært hysterisk sint og frustrert resten av dagen. Resten av uka kanskje.
Hva gjorde jeg hos PC – doktoren denne dagen. Jo, jeg øvde på å PUSTE.
Et enkelt verktøy som du alltid har med deg
Puster du? ”Et idiotisk spørsmål,” tenker du kanskje. ”Selvfølgelig puster jeg. Pusten går jo helt ubevisst.” Og det er riktig. På samme måte som hjertet slår, sårene våre gror og hår og negler vokser, så puster vi – inn og ut. Omtrent 22.000 ganger per dag, 917 ganger i timen og 15 ganger i minuttet.
Men hvordan puster du? Når du fyller lungene med luft. Hvor mye luft? Puster du fort, eller nesten ikke i det hele tatt?
Små barn har en naturlig pust. Legg hånden på ryggen til et lite barn og kjenn hvor levende det er. Pusten er i hele kroppen.
I en hektisk hverdag med høye skuldre, full fart og mye frustrasjon vil en overfladisk pust trigge gasspedalen i kroppen (det sympatiske nervesystemet) og gi stressreaksjoner. Over tid vil kroppen få for lite OKSYGEN, og systemet ditt blir enda mer stresset.
Avspenningspusten, når du puster helt ned i magen, vil roe ned hjerterytmen, blodtrykk, hjernebølger og følelser (det parasympatiske nervesystem). For følelsesenteret sitter i magen, og hvis du er nervøs eller sint blir du straks roligere med et par dype innpust helt ned i magen. Pusten masserer FØLELSESENTERET ditt.
En annen ting er at hjernen vår trenger 20% av oksygentilførselen. Det betyr at dype åndedrag vil gi oss større kapasitet og mer FOKUS. Pusten er også kroppens renselsesorgan. 70% av kroppens avfallsstoffer utskilles gjennom pusten. Mangel på oksygen gir dermed opphoping av AVFALLSTOFFER i kroppen din. Dårlig pust kan dermed gjøre oss syke.
Mer livsenergi og kraft
Det som er fantastisk med pusten er at den er et VERKTØY. Pusten er den eneste av kroppens ubevisste prosesser som vi bevisst kan påvirke og styre. Vi kan bruke pusten på måter som gjør at vi kommer i en bedret tilstand, får mer energi, blir roligere og mer avslappet.
Pusten er livsenergi. Den påvirker energien vi stråler ut, hvor sterke vi er. Etter noen dype åndedrag vil du få en større UTSTRÅLING og mer kraft.
I yoga, pilates, mindfulness og meditasjon brukes pusten som et nyttig hjelpemiddel. Ved å ha fokus på pusten, spenner kroppen og sinnet av. Du kan oppleve en dyp indre stillhet, hvor du er klar i hodet og tankene har tatt en pause. En TILSTEDEVÆRELSE. Du har kanskje hørt om Oppmerksomhetstrening eller Mindfulness. Hvordan du bruker pusten som et anker for å være til stede her og nå.
Pusten er også et slags bindeledd mellom kropp, følelser og tanker. Følelser sitter fast i kroppen som SPENNINGER, som ofte er forbundet med forstyrrelser i pusterytmen. Når du blir oppmerksom på pusten, vil du bli bedre kjent med disse spenningene, og få mulighet til å LØSE DEM OPP. Det samme gjelder gamle holdninger og adferdsmønstre.
Pusten FORBINDER KROPP OG SINN. Ved å være oppmerksom på pusten, blir du til stede i kroppen.
Pusteøvelse
Vanligvis er du sikkert ikke til stede i veldig mange av de 22.000 gangene du puster – inn og ut. For dette går jo helt av seg selv. Unntaket er kanskje når du gjør yoga, mediterer, svømmer med hodet under vann, eller er tett i nesen. Med andre ord ikke veldig ofte. Det å bli oppmerksom på pusten i en travel hverdag, vil gjøre at du kommer i KONTAKT MED DEG SELV, et virksomt middel mot stress.
Ja, jeg er overbevist om at oppmerksomhet på pusten er nøkkelen til mindre stress og en bedre hverdag. Spørsmålet er hvordan du skal klare å huske å være oppmerksom på pusten. Slik at du får enkelte ”time outs”, og tar noen dype åndedrag helt ned i magen. Mitt råd er: Finn deg en PÅMINNELSE! For eksempel
- Hver gang telefonene ringer eller du skal ta en samtale.
- Hver gang du setter deg inn i bilen. Før du setter nøkkelen i tenningen og starter.
- Hver gang PC’en gir fra seg et lite pling og forteller deg at du har fått e-post.
Da kan du ta et par dype åndedrag, helt ned i magen.
I tillegg kan du bli enig med deg selv om å gjøre en PUSTE- OG AVSPENNINGSØVELSE et par ganger om dagen. Det tar ikke mer enn et par minutter:
Plasser hendene dine på maven slik at tuppen av langfingrene så vidt berører hverandre. Hverdagspusten vår er ofte veldig grunn da vi bare benytter den øverste delen av lungene. I dybdepusten fyller vi lungene og magen. Sjekk at skuldrene ikke løftes opp når du puster inn. Trekk et dypt åndedrag inn gjennom nesen, blås magen opp og kjenn at brystkassen utvider seg. Idet dette skjer vil du se at langfingrene dine beveger seg fra hverandre. Hold pusten en kort stund før du sakte puster ut gjennom nesen. Fingertuppene føres nå sammen igjen uten at du har beveget hendene. Ta enda et dypt åndedrag. Langfingrene går fra hverandre. Husk ikke å skyve skuldrene oppover. Denne gangen puster du kraftig ut gjennom munnen.
Gjenta pusteøvelsen to ganger. Husk først å puste sakte ut gjennom nesen, og deretter kraftig ut gjennom munnen.
Denne enkle lille øvelsen kan gjøres i enhver sammenheng, enten det er foran TV, på bussen eller i bilen. Det er en fin metode å benytte når du er frustrert og stresset, sint eller når følelser er i ubalanse.
Neste gang du skal ha en vanskelig samtale eller er nervøs for noe som skal skje, ta et par dype åndedrag – helt ned i magen. Ved å fokusere på pusten kan du sentrere deg og få større sinnsro. Når pusten blir roligere, vil ikke bare følelser falle til ro, men sinnet vil også blir roligere. Vi får sinnsro. På samme måte vil sinnsro også føre med seg en roligere pust og kropp. En god sirkel, ved hjelp av et verktøy som du alltid har med deg.
Konklusjon
Og hva gjorde jeg hos PC-doktoren? Jo, jeg pustet og pustet, pustet og pustet, med fokus på magepusten. Ved hjelp av en veldig enkel teknikk klarte jeg å forholde meg rolig og rasjonell, selv når krisen var et faktum. Dette er et verktøy som garantert FUNGERER.
Pusten kan også hjelpe meg å bli mer BEVISST følelser og situasjoner. Når jeg blir frustrert og stressa, så er det en underliggende frykt eller begrensning som kommer over meg. Redd for å ikke lykkes, for ikke være flink nok, for ikke få det til. På den måten kan jeg bruke pusten til å vikle meg ut av gamle mønstre.
Pusten er kort og godt et enkelt verktøy til å gi oss en dypere kontakt med livet og gjøre oss mer LEVENDE og TILSTEDE.
Lykke til!
Gode tanker fra
Kristin
Legg igjen en kommentar