Kjære lege Jørgen Skavlan.
Det er noe jeg lurer veldig på; Hva er det egentlig du er redd for? Sist høst kjørte du korstog mot homeopati, nå mot det du kaller «lattemetafysikk» eller sjelelig søken. Er du redd for ikke å bli sett? Ikke være god nok? For å miste din enerett til suverent å uttale deg om alt mellom himmel og jord?
Du konkluderer med at sjelelig søken blant annet skyldes dødsangst. «Det må liksom være noe mer enn vårt endelikt når cellene råtner og dør.» Det er tydelig at din sannhet og tro tilsier at døden er slutten. Finito. Ferdig. Men det er ikke min sannhet. Jeg tror noe annet, og skulle ønske meg litt mer ydmykhet i forhold til andres tro. «Bare den uvitende tror han vet alt,» er det noe som heter. En annen ting livet har lært meg er «The more we know, the more we know we don’t know.”
Fysikeren og nobelprisvinneren Albert Einstein regnes for å være en av de mest betydningsfulle vitenskapsmenn i det 20. århundre. Han sa at vi bør vokte oss for å overvurdere vitenskapen og de vitenskapelige metoder når det dreier seg om menneskelige problemer. Han sa også at det finnes to måter å leve på. Den ene er som om ingenting er et mirakel. Den andre som om alt er det.
Bevisstgjøring. Lediggang og selvopptatthet.
«Overfokusering på det sjelelige i forhold til det biologiske liv er i min verden en form for ubalanse og fornekting,» sier legen som sikkert daglig er i kontakt med mennesker som har uforklarlige smerter, er deprimerte, tomme for energi eller har utfordringer de helst skulle være foruten. Som kanskje er sykemeldte eller går på lykkepillen for å komme seg gjennom hverdagen, og som stadig er hos legen for å få hjelp. En hjelp de ikke får.
For det er de som ofte søker andre steder, kanskje til meg. Som bruker de verktøyene jeg har, enten det er NLP, coaching, healing, kanalisering, meditasjon, kinesiologi, numerologi, livserfaring, ledererfaring, kjærlighet, intuisjon, tilstedeværelse – eller andre ting som gjør at vedkommende kan finne tilbake til seg selv. Hvem er jeg? Hva er viktig for meg? Hva gir meg energi og glede? Hva er meningen med mitt liv? Hva skal til for å komme meg videre? Hvordan kan jeg lære å lytte til meg selv, til min intuisjon, magefølelse, min sjel, mitt hjerte?
Men så sier jo Jørgen Skavlan at vår sjelelige søken kommer av to ting – lediggang og selvopptatthet. «Min sjel, min utvikling, min psyke, mitt hode, min tid og min selvrealisering….Det er nemlig seg selv en skal utvikle, bli kjent med, ta på, føle med og se potensialet i.» Og han fortsetter med at vi heller burde bli pasientvenner, bruke tiden i Kirkens Bymisjon og som leksehjelper i Røde Kors, alle som en. For da kommer livet på stell, skal vi tro legen.
Ulike veier
I dag har jeg tre avtaler. Den ene er med en mann på 60 år som nettopp har mistet jobben og fått en diagnose på kronisk sykdom som følge av stress. Den andre er en kvinne som mister all energi med en gang hun kommer inn av døren på jobben. Konflikter, dårlig kommunikasjon og mobbing er hennes hverdag. Hos legen får hun med jevne mellomrom sykemeldinger og frikvarter. Dagens siste møte er med en bedriftsleder som har blitt forlatt av sin kjære og som har mistet fokus og pågangsmot i hverdagen, viklet seg inn i bekymringer og mangel på fremtidstro. I morgen skal jeg skype med en kvinne i Nord-Norge som sliter med dårlig selvtillit og selvfølelse, og nesten ikke orker å være sammen med seg selv og andre.
Vanlige eksempler fra min hverdag. Noen ønsker coaching, andre healing eller kanskje kanalisering med beskjeder fra kjente og kjære på den andre siden. Prøve ut. Hva gir gjenklang? Hva hjelper meg? Får jeg mer sinnsro eller energi. Blir jeg mer fornøyd, ser lysere på livet, sier til meg selv at «Yes! Dette skal jeg klare.» Innser at livet ikke består av å vente ut stormene. Men at det handler om å lære seg å danse i regnet.
Vikle ut oss selv
En ting har jeg lært, både som toppleder og alternativ terapeut, og det er at vi alle har et enormt potensiale bare vi har kontakt med kjernen i oss selv, kjenner oss selv og hva som er viktig for oss. Er bevisste. Jeg opplever at mange som kommer til meg ikke vet hvem de er eller hva de føler. De ser ikke sitt eget potensiale eller har tro på at de kan. De trekker seg ned i negative tanker og bekymringer. Men når vi vikler oss ut, gjennom selvutvikling, kanskje trigget av en livskrise eller murstein i hodet, kommer troen og håpet tilbake. Tro kan flytte fjell, sier vi jo. Og når hele systemet vårt er i balanse, både mellom den fysiske, mentale, emosjonelle og sjelelige delen av oss, da har vi virkelig noe å gi til verden og de som er rundt oss, enten det er på jobben eller privat. Ja, det tror jeg.
En annen ting jeg tror er at vi alle er forskjellige og har ulike behov i en helingsprosess. En blir kvitt skuldersmertene ved healing, en annen gjennom coaching, ved å jobbe med den bakenforliggende sorgen og frykten ved, for eksempel, å bli forlatt. Den tredje får kanskje en beskjed fra kjente og kjære på den andre siden eller fra engler som forløser noe som har satt seg fast i kroppen.
Avtagende seksualdrift
«Be the change you wish to see in the world,» sa Mahatma Gandhi. Ønsker vi oss en verden med medmenneskelighet, åpenhet, kjærlighet og varme, så er det nettopp de sidene hver og en av oss bør utvikle. Se medmennesker som en viktig brikke i helheten, være tolerante og åpne for andre syn på tilværelsen, gi kjærlighet og av deg selv. Det er dette jeg forbinder med sjelelig oppvåkning, og jeg kan berolige Jørgen Skavlan med at dette har ingenting med avtagende seksualdrift å gjøre.
Englehilsen fra
Kristin A. Norenberg
Siviløkonom og statsautorisert revisor
Sertifisert Livscoach, Healer og Medium
———————————————————-
Lenke til artikkel i Aftenposten / «Lattemetafysikk» av Jørgen Skavlan
———————————————————
Dersom du trenger hjelp til å gi slipp på bekymringer, negative tanker og stress og komme på plass i deg selv, få mer energi, livsglede eller balanse, ta kontakt for informasjon om kurs, inspirasjonsforedrag, NLP coaching, healing eller kanalisering på kristin@norenberg.com eller telefon 909 87 124.
Legg igjen en kommentar