Visste du at det er lurt å bevege deg ut av komfortsonen, for å strekke deg og skape nye hjernestier?
Komfortsonen er det trygge, hvor vi har kontroll og kan gå mer eller mindre på autopilot. Det er et mønster hvor vi minimerer stress og risiko, og er selvfølgelig et viktig sted å søke tilbake til.
Utenfor komfortsonen utfordrer vi oss selv, og da utvider vi også komfortsonen. Vi får større aksjonsradius og vokser. Små skritt ut av det vante mønsteret gjør at vi vil kunne yte mer og bli mer fleksible i forhold til endringer. Frykt og usikkerhet er en del av hverdagen. Ved å utfordre deg selv på de små tingene, vil du utvide komfortsonen, og det som tidligere gjorde deg stresset og usikker vil nå være greit. Du vokser.
Så det er en stor seier å bevege deg litt utenfor komfortsonen.
I stedet for å sette deg på den samme stolen eller gå ut av sengen på samme måte hver eneste dag, så kan du bruke kreativiteten til å bli mer bevisst og til stede – og utvikle deg – ved å slå av autopiloten og gå ut av komfortsonen, en bitte liten tur hver dag.
Slimete ål
Jeg var nylig i Japan og testet komfortsonen, og der fikk jeg mange nye hjernestier garantert på plass.
Et par netter ble tilbragt på et typisk japansk hotell hvor rommet var utstyrt med et lavt trebord og et par sitteputer på tatami-gulvet av vevd halm. Om kvelden ble mattene, tradisjonelle futon-senger, rullet ut på gulvet. Det var nok det vi kaller ekstra, ekstra harde madrasser, og jeg kan love at jeg har lært meg en helt ny måte å krabbe ut av sengen på.
Eller opp av ”stolen”. Fra gulvet, etter et langt måltid, er det ikke enkelt å få de dovne bena til å reagere, og komme seg opp på to igjen.
Maten var kanskje den største utfordringen. Vi visste sjelden hva som ble servert. I nasjonalparken, ved Mount Fuji, fikk vi typisk japansk frokost. Noe som lignet tørrfisk, litt rå fisk, en kopp med ris, og noen små ubestemmelige og slimete ål i bunnen av en skål.
Det var tydelig at den vennlige kvinnen, som grasiøst serverte delikatessene, hadde fått spørsmålet før. ”Hva er egentlig i den skålen der?” Hun tasset ut og hentet en tegning. Et bilde som kunne tolkes på mange måter. Vi kom frem til at det enten kunne være sopp, blekksprut eller glassmanet. Som kjent med helt forskjellige konsistenser og smaker.
OK. Dette var maten vi fikk. Det var bare å puste dypt, skyve all frykt til side, akseptere – og sluke unna.
Same shit, new wrapping
Det er stadig noen som finner på nye betegnelser på gamle ting. På konsulentspråket snakket vi om ”Same shit, new wrapping.” Du vet kanskje at Mindfulness kommer fra buddhistisk meditasjon, og det vi snakker om her kalles Mindfulness Acceptance and Commitment Therapy eller ACT. Det vil si, ta «action» eller handle.
Du observerer deg selv og er bevisst og aksepterende i forhold til tilstanden du er i. Deretter tar du action og handler i henhold til dine indre verdier. Du tar ansvar, utvikler deg og får et bedre liv.
Når du går ut av komfortsonen blir du faktisk mer mindful, mer til stede og bevisst det du holder på med. Og du trenger IKKE reise til Japan for å trene.
Kanskje er du stressa og på vei hjem fra jobb, og stopper i full fart for å handle middag. I kassen står du og tripper, ser på klokken og vet at det er noen sultne sjeler som venter hjemme. Forsinket er du som vanlig.
Men så – blir du bevisst situasjonen. Du kan ikke gjøre noe med at det er fem foran deg i kassakøen. I stedet aksepterer du tingenes tilstand, puster dypt, smiler og snur deg til personen bak deg i køen som står der med full handlevogn. ”Vær så god! Du kan gå foran meg.” Din lykkelige baktropp føler at hun har vunnet i lotteri, og vet ikke hvordan hun skal få takket nok.
Selv har du skrudd av autopiloten, og gjort et stort skritt. Negative tanker og følelser får ikke ta overhånd denne gangen. Du oppdager sikkert også at verden IKKE går under om du kommer hjem 5 minutter senere. Tvert i mot. Du har mer energi og føler deg blid og fornøyd. Den største gleden du kan ha – er som kjent … 😉
Jeg ønsker deg en strålende og fin dag – med en tur utenfor komfortsonen
Kristin
Legg igjen en kommentar