Det er noen år siden jeg tusler nedover Karl Johan i snøføyka, godt pakket inn med skjerf og lue. Jeg har hatt et spennende intervju hos en journalist i Akersgaten, og bestemmer meg for å gå innom Tanum og Norli for å se hvordan det går med Balansekvinnen.
I det jeg skal gå til kassen og betale, for det blir jo alltid til at jeg tar med meg forskjellige bøker, ser jeg Snåsamannen sitter foran meg og signerer sin siste bok, De gode gjerninger. Ingen kø. Bare han og meg. Jeg har lest alle bøkene hans, og hadde ikke tenkt å kjøpe enda en, men fristelsen blir for stor.
Jeg går frem, lirer av meg en frase om at jeg ønsker en signert bok, han hører ikke hva jeg sier, men signerer møysommelig navnet sitt i boken, tar meg i hånden og ønsker «God Jul.»
Så var det over.
Først i ettertid tenkte jeg hvor merkelig det var at akkurat han satt i bokhandelen i en liten time da jeg tittet innom. Det er ikke ofte jeg er på de kanter.
For det er ikke mer enn en uke siden jeg holdt et foredrag om Joralf Gjerstad og Snåsamannen på Arthur Findlay College i England. Oppgaven var å snakke i 7 minutter om en pioner innen spirtualismen. Min lærer var Mavis Pitilla, selv en pioner som har undervist i hele verden. Hun kjente til Snåsamannen, og synes det var spennende at jeg snakket om ham med spiritualitet og religion som utgangspunkt og ikke bare om hans gode gjerninger.
Det jeg burde ha fortalt ham.
Jeg burde jo ha fortalt Joralf Gjerstad at jeg hadde holdt foredrag om ham i England. Jeg burde ha sagt at jeg hadde lest alle bøkene hans, og at jeg gledet meg til denne. Jeg burde ha takket ham for alt han har gjort, og for å sette healing på kartet. Jeg kunne ha sagt at jeg hadde funderte mye på foredraget hans i Høvik Kirke, spesielt hans overbevisning om at kraften kommer fra Gud. Jeg tror ikke dette har noe med Gud å gjøre. Det var jo så mye jeg kunne ha snakket med Snåsamannen om.
Men jeg gjorde ikke det.
For det første var jeg veldig opptatt av å huke tak i en tidligere kollega fra Gyldendal som sto i bakgrunnen. For det andre var min indre kritiker i full gang: For vi skal jo ikke være til bry. Og Joralf Gjerstad var sikkert sliten … og det er så mange som gjerne vil ha litt av hans tid. Snåsamannen er sikkert lei av å snakke med folk, og han ville sikkert ikke ha utbytte av å snakke med meg. Også hører han dårlig.
I ettertid har jeg tatt noen runder med meg selv. Hva kunne jeg gjort annerledes for å få sagt det jeg ønsket? Jeg har kommet til at vi må:
1. Være til stede her og nå
Da jeg sto foran Snåsamannen var tankene mine et annet sted. Jeg ville så gjerne ha en prat med en tidligere kollega jeg ikke hadde sett på 7 år. Ubevisst hadde jeg fokus på henne, og ikke han som satt foran meg.
Fokus og tilstedeværelse er nøkkelen for at vi skal få sagt og gjort det vi ønsker.
2. Bli bevisst autopiloten og de ubevisste mønstrene
Vi er alle påvirket av barndom, oppdragelse, skole, venner, samfunn, kultur. Ja, vi tar med oss mønstre gjennom hele livet. «Du skal ikke tro at du er noe,» ligger dypt forankret i mange av oss. Et ønske om å gjøre det som er riktig eller frykten for ikke være bra nok: «Hva vil han tro om meg?» Redsel for å såre ham eller være for selvopptatt. «Det er jo ikke viktig hva jeg mener.» Redsel for autoriteter. «Han er jo berømt.»
Slike ubevisste mønstre gjør at vi møter mange STOPP-skilt i hverdagen. Men det hjelper å putte trollet ut i solen.
Jeg har også lært at det viktigste vi kan gjøre er å få andre mennesker til å føle seg verdifulle. Med kun DEN tanken i hodet vil jeg si og gjøre andre ting enn om jeg går på den gamle autopiloten.
3. Legge en plan
Hadde jeg brukt fem sekunder på å bli bevisst situasjonen, og legge en liten plan, ville jeg BÅDE fått en spennende samtale med Joralf Gjerstad OG med min tidligere kollega. Ingen skulle noen steder den neste halvtimen, og det var få mennesker i lokalet. Jeg hadde det heller ikke travelt denne formiddagen.
Så det å være bevisst hva som er målet eller planen, i livets små og store situasjoner, kan gi deg retningen.
Balansekvinnen
I boken Balansekvinnen kan du lese mer om disse tingene.
Ellers er det hyggelig om du tar en titt på mine Kurssider. Der er det mange muligheter til å få hjelp til å rydde i gamle mønstre og det som stopper deg.
Legg igjen en kommentar