Dårlige dager er et valg, er det noe som heter. Du er kanskje ikke enig i det, men det er faktisk forsket på hvordan vi kan gjøre enkle grep for å løfte oss ut av en lite ressursfyllt situasjon. Hvordan vi kan hente frem en endret tilstand og bli fokuserte, entusiastiske og overbevisende. Ja, hør bare …
«Hele kroppen føles tung, og jeg har mest lyst til å trekke dynen over hodet og la dagen gå sin gang uten meg,» sier min venninne. «Jeg føler meg nedstemt og har absolutt ingen energi. Ikke er jeg motivert til å ta tak i noe av det jeg har planlagt å få unna heller. Jeg er rett og slett lat og udugelig. Og jeg som egentlig er superstressa og har ti tusen ting å gjøre… Jeg skjønner ikke hvorfor disse dagene kommer hoppende på meg.»
Kontroll på livet
Selv om jeg daglig møter mennesker som mangler energi og indre ro, så er det ikke lett å veilede en god venninne i forbifarten. Det er jo denne «quick-fixen» vi alle ønsker. Jeg vet jo det. Og helst i form av en eller annen reddende engel eller automatikk som bare å skru på en bryter – og så er alt bra igjen.
«Hva er det du ønsker da,» prøver jeg. «Hvordan ønsker du å ha det?»
«Jeg ønsker å ha kontroll på livet. Ha energi og overskudd, være til stede og spontan. Tenke positivt og se muligheter… Nå er jeg helt tom … og tung … føler meg som en sekk med poteter.»
Jeg skjønner selvfølgelig hva hun mener. Vi har jo alle sånne dager. Det hadde jo vært så mye greiere om vi hadde jevnt godt humør, at kroppen fungerte og energitanken var full, uansett – dag etter dag. Mye enklere å forholde seg til, enn å bli satt ut av spill før føttene har rukket å nå gulvet på morgenkvisten.
Galskap
Grunnene til dårlige dager kan selvfølgelig være mange. Hormonsvingninger, dårlig søvn, dårlig vær, stress, negative tanker, intoleranse, sykdom, you name it … Vi påvirkes jo av alt mellom himmel og jord. Tidevann, månefaser …
I middelalderen var det ganske vanlig å få diagnosen «Månesyke». Gjorde du en forbrytelse ved fullmåne kunne du lett få en mildere dom. Det engelske ordet for galskap – lunacy, kommer dessuten fra det latinske ordet for måne, luna.
Så kanskje vi rett og slett blir litt gærne i forbindelse med fullmåne. Jeg har i alle fall tatt meg umaken å notere ned i kalenderen min alle datoer med fullmåne. Bare sånn at jeg er forberedt …
Gode og onde dager
Men det er jo egentlig ikke så viktig å gruble over hva det komme av at du ønsker at dagen skal forsvinne. For livet går opp og ned. Sånn er det bare. Og jo før du aksepterer det, desto bedre er det. Det er ingen, absolutt ingen, som går igjennom livet med bare gode dager. Hadde vi gjort det tror jeg ikke vi hadde vært veldig hyggelige å gå sammen med.
«Men du må jobbe for det, skjønner du. Ta action!» sier jeg. Du vet jo at det ikke nytter å bite seg fast i sengegjerdet, og håpe det skal gå over.
«Ja, du og din action …» Min venninne er ikke helt fornøyd med meg.
Energi og overskudd
Dette med energipiller har vi jo snakket om mange ganger tidligere. Ha en liste over ting som gir deg energi, og som du kan bruke til å løfte deg ut av en tung hverdag. Men nå skal du få et annet supertriks. Har du hørt om `Power posing´?
Knøttenes Charlie Brown har skjønt det! Det nytter ikke med «power posing» hvis du skal være deprimert. På den annen side er «power posing» et godt verktøy for å ta deg selv i nakken og løfte deg ut av en dårlig dag.
Til stede, entusiastisk og overbevisende
Vi vet at tanker påvirker kroppsspråk og fysiologi. Hvis du skal på et intervju og tenker at «Denne jobben får jeg aldri. Alle andre er sikkert mye sterkere kandidater enn meg,» da føler du deg kraftløs og utilstrekkelig, noe som ubevisst påvirker hvordan du står og sitter og oppfattes av omgivelsene. Kroppsspråk og stemmebruk er som kjent en stor del av kommunikasjonen mellom mennesker.
Det som er spennende er at Harvard Professor Amy Cuddy har funnet ut at dette gjelder den andre veien også. Hvis du “power poser” to minutter før et intervju så har du større sjanse for å få jobben.
Dette er fordi en endring i fysiologien endrer hormonproduksjonen i kroppen. Testpersonene til Amy Cuddy produserte 20% mer testosteron ved å stå i en kraftfull stilling i 2 minutter, et hormon som forbindes med selvsikkerhet, status og følelse av makt. Hun fant også at cortisolnivået (stresshormonet) sank når vi inntok slike posisjoner, mens det økte når vi krøp sammen i Charlie Browns depresjonsstillinger.
Ved hjelp av fysiologien kommer du i en endret tilstand, i dette tilfellet i en såkalt «high performance state», og du får mer selvtillit med et par minutters «power posing». I Amy Cuddys forsøk ble de som «power poset» oppfattet å være mer til stede, mer entusiastiske og overbevisende.
«Power posing»
Så da er det bare å gjøre det motsatte av Charlie Brown: Rette opp ryggen, sette hendene i siden, åpne i brystet og puste dypt ned i magen. Se litt opp og smile. Og sånn står du i to minutter! Det er alt som skal til for å få en god start på dagen.
Denne teknikken funker i forberedelsene til vanskelige møter, foredrag, når vi skal yte litt ekstra eller bare har en dårlig dag. Når du trenger å stå i din egen kraft – Være den beste deg! Hør bare:
«I forrige uke skulle jeg holde et foredrag for 150 mennesker. Grugledet meg til det, har hatt flere foredrag tidligere, men dette var første gang for så mange og de var fra fagmiljøer jeg ser oppå til.
Og hva gjør jeg?
Power pose selvfølgelig! (I garderoben i minuttene før)
Og hvordan gikk det? Jeg følte kontakten med publikum de første minutt, hadde flyt hele veien, kunne kjenne at jeg koste meg underveis og fikk nydelige tilbakemeldinger etterpå!» – Guro
Dette har jeg også skrevet om i boken min, Balansekvinnen, som du kan lese mer om HER.
Kraftfull hilsen fra
Kristin
Legg igjen en kommentar