Vi omtaler ofte juleforberedelsene som noe vi strir med. Samtidig kaver vi på jobben, med tidsfrister og stress. Nå er det kort tid igjen til jul, og du har kanskje fremdeles en del på «to do-listen». Julaften er ikke dagen for å være utslitt og grinete, så her får du oppskrift på julero.
Ja, vi omtaler ofte juleforberedelsene i adventstiden som noe vi strir med. Eller er det en julestrid? Og hele året kan vi bruke ordtaket «som julekvelden på kjerringa» når noe kommer uventet på oss. For det gjør den hvert år.
Julaften – når alt skal være på plass, og familie og barn skal sitte pyntede, forventningsfulle og glade ved et vakkert julebord. Mor i huset skal trone avslappet på bordenden som om mat og gaver, ja hele julemiddagen lager seg selv. Dette er ikke dagen for å være utslitt og grinete.
Forut for dette kaver vi på jobben, med tidsfrister og stress, for vi vil bli ferdige med alt til juleferien. På toppen kommer forberedelsene på hjemmefronten med pynting og gaver, juleavslutninger og gløggkvelder. Og som ikke dette er nok er det julebord og julemiddager. Hyggelig, men energitappende – med mindre du har noen triks.
I år har Covid-19 satt strek for mye og bidrar til en større ro for mange. Men stresse klarer vi ofte likevel.
Selv om vi snart er i innspurten er det håp – også for deg som ikke har gjort så mye enda.
Dag 1- Legg en plan!
Hva er det du MÅ, BØR og SKAL før jul? Bli bevisst på ubevisste mønstre som du går i – nå i julestria. MÅ du bake 5 sorter fordi du alltid har gjort det, eller VIL du det – fordi det gir deg julefølelse og glede?
Du snur det du må, bør og skal til noe positivt: «Hvordan ønsker jeg å ha denne tiden frem til Jul? Hva er viktig for meg å gjøre?» Jeg VIL handle julemat fordi jeg ØNSKER hyggelige frokoster, luncher og middager sammen med familien. Dette skaper positive bilder og følelser inni deg som gir energi. Alt du MÅ oppfattes negativt og tapper deg for energi. Det handler om noe så enkelt som hvordan du snakker til deg selv og hvilke tanker du slipper inn.
Skriv ned i en liten bok, eller på et memo på telefonen. Skal du gå rundt å huske alt du skal gjøre før jul skaper du stress. Kryss av når tingene er gjort!
Som del av planleggingen er det lurt å ha en forventningsavklaring med de andre i familien! Hva er viktigst for dem å gjøre eller få klart til jul? Er det realistisk? Snakk om hva som er mulig og hvem som kan gjøre hva.
Da jeg spurte min yngste sønn hva som skulle til for at han var fornøyd med juleforberedelsene i familien. Hva skulle til for at han fikk julestemning? Han svarte følgende tre ting: Julemusikk i bilen til fjellet, snø på veien … og få lov til å legge julegavene under treet.
Dag 2 – Pust!
Vi puster omtrent 22.000 ganger per dag, og heldigvis går det av seg selv. Tenk om vi skulle huske på å puste i julestria også.
Men spørsmålet er hvordan du puster. Stresspusten, høyt oppe i brystet, er overfladisk og grunn, og gjør at kroppen får for lite oksygen. Du blir mer stresset og mindre fokusert. Dype åndedrag masserer følelsessenteret i magen. Er du stresset, eller sint, blir du roligere av å ta noen dype åndedrag.
Taktisk pust eller tellepusten læres i Forsvaret av de som skal i utenlandstjeneste. Her er det snakk om å bevare roen i krisesituasjoner. Teknikken er veldig enkelt, og kan brukes når du går til bussen eller skal hente i barnehagen, mens du lager mat eller er på jobben, og uansett når du føler stress og frustrasjon. Puste, puste!!
På innpust teller du til fire. «En-to-tre-fire.» Hold deretter pusten mens du teller «en-to-tre-fire», og tell så til fire på utpust, «en-to-tre-fire. Igjen holder du pusten på fire før du begynner på nytt.
Dag 3 – Stopp negative tanker og bekymringer!
Første steg er å bli bevisst hva du tenker. Hvordan tankene spinner rundt alt som skal gjøres, hva du skal kjøpe til tante Magda, om julen blir så hyggelig som du ønsker også videre. Dette er tanker som stresser kroppen, gir dårligere pust og tapper deg for energi. Du mister fokus.
Tillat aldri negative tanker i mer enn to minutter! Og for å stoppe tankene tar du et langt og bestemt skritt fremover mens du skyver hendene foran deg og sier høyt «STOPP!» eller «ti stille! eller «bort!» med klar og myndig stemme. Gjenta et par, tre ganger til tankene eller følelsene er borte. Teknikken kan brukes i butikken, på gaten, i skiløypa. Overalt – og den fungerer! Når du har trent litt trenger du ikke si det høyt, men se deg selv/visualisere at du gjør STOPP! Det kan jo være en fordel …
Poenget er at vi endrer fysiologien, så endres pusten, og deretter tilstanden vi er i og dermed endres tankene. Så bare det å reise seg opp fra stolen, bevege deg, puste litt dypt og se ut av vinduet – påvirker tankene, følelsene og energien vår.
Dag 4 – Visualiser og se for deg din drømmejul!
Se for deg hvordan du ønsker å ha det på julaften. (Eller gå tilbake til en tidligere julaften som var veldig fin). Lag en film i hodet med store bilder og lyse farger. Når filmen er slik du ønsker går du inn i filmen og opplever hvor fint det blir. Du SER ut gjennom dine øyne, alle som sitter rundt bordet, hva du servere, hva dere har på dere. Du HØRER stemmene og latteren. Kjenner den deilige FØLELSEN av indre ro og glede. Fyll deg opp med den gode følelsen! Vær i det! Kanskje kjenner du LUKTEN av julematen.
Positive tanker gir energi og styrke, og hele «systemet» ditt innstilles på at slik blir det. Hvis du samtidig med de gode bildene og følelsene lager deg et anker (knipe tre fingre sammen for eksempel), kan du hente frem dette ankeret når du ønsker litt mer av de gode følelsene.
Dag 5 – Tilstedeværelse – Akkurat NÅ!
Vi vil alltid bli bragt ut av balanse. På samme måte som en flykaptein hele tiden må justere kursen, må vi være bevisste og hente oss inn i øyeblikket.
En folkesykdom i dag er at vi befinner oss i hodet, i tankene våre. Det er der vi bekymrer oss og stresser og tenker på alt som vi må, bør og skal. I tilstedeværelsen, i øyeblikket, bare ER vi. Her er det deilig og rolig å være. Her er det balanse.
Hente oss inn i øyeblikket kan vi gjøre når som helst og hvor som helst. En fin liten «lek» som du kan bruke når du går til jobben, er i butikken, sammen med familie og venner. Si til deg selv: «Akkurat NÅ SER jeg … en julestjerne. Akkurat NÅ HØRER jeg … stemmer som snakker. Akkurat NÅ KJENNER jeg meg … varm/kald/avslappet/urolig … Ikke vurdere om blomsten er stygg eller pen. Bare konstater.
Og SMIL! Ved å endre kroppsspråket og smile, blir vi glade. Det er gjort studier som viser at du produserer mindre stresshormoner (kortisol) og mer gledeshormoner (endorfiner) når du har et positivt kroppsspråk. Smil! Eller ta noen dansetrinn – og du får positiv energi og styrke til å gå inn i julehøytiden med harmoni og balanse.
Da gjenstår det bare og ønske deg en riktig riktig fin førjulstid og God Jul – med deilig balanse og indre ro.
Juleklemmer fra Kristin
PS. Mangler du julegave til en som trenger mer energi og overskudd til å gjøre det hun ønsker? Som trenger noen verktøy som fungerer, og som kan gjøre henne mer bevisst med hensyn til hva hun kan gjøre for å få det bedre.
Da vil jeg selvfølgelig anbefale Balansekvinnen som du enkelt og trygt kan kjøpe ved å trykke på knappen under, og få sendt fraktfritt hjem til deg.
Ja, send meg gratis kapittel nå!
[button href=»http://kristinnorenberg.no/tanum» style=»emboss» size=»large» width=»320px» color=»#df2169″ hovercolor=»#df2169″ textcolor=»#ffffff» texthovercolor=»#eaeaea» icon=»book»]Kjøp boken her![/button]
Legg igjen en kommentar